Afla cum untul de arahide combate Alzheimer-ul!

Boala uitarii denumita in termeni de specialitate Alzheimer este teribil de grea. Poate ca nu ca si suferinta fizica insa la propriu se manifesta prin uitare. Trist mai ales pentru cei care raman sa isi ingrijeasca bunica, bunicul, mama etc. Numeroase studii s-au realizat si ca si oricare alta boala depistata la timp in faza incipienta are mai multe sanse de a fi tratata sau cel putin tinuta sub control.

Ce legatura exista insa intre untul de arahide si aceasta boala? Un nou studiu arata ca ar putea sa se depisteze boala inca de la inceput. Aceasta noua cercetare a fost publicata in Journal of Neurological Sciences si realizata de Universitatea din Florida si de McKnight Brain Institute Center for Smell and Taste. Practic cei care la un moment dat primesc diagnosticul acestei boli isi pierd mirosul. Nu simtul total ci partial, mai mult pe nara stanga decat cea dreapta. S-a constatat ca degradarea centrilor olfactivi este o urmare a acestei boli insa nici pentru ca se cunoaste acest aspect depistarea nu este atat de usoara.

De ce untul de arahide. Exista si aici o legatura importanta. Cercetatorii spun ca este vorba de acel miros pur, untul de arahide fiind detectat numai de centrii olfactivi. Spre deosebire de alte mirosuri cand si  nervul trigemen este necesar si „trezit la realitate” untul de arahide ar ajuta in mod real pentru a se investiga un posibil diagnostic al boliicare te face sa uiti totul.

Pana si distanta de la care se incearca o depistare de miros este relavanta. Si cand apare o dificultate se coreleaza cu inceputul perioadei de pierdere a mirosului. Desigur fara ca studiul sa fie oarecum indus participantii la studiu au fost in egala masura bolnavi si simpli voluntari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.