Albinele mor dupa ce dau acul

albina

 

Asemeni furnicilor, albinele sunt niste insecte uimitoare, care duc o viata sociala complexa si care continua sa surprinda oamenii de stiinta, fiind singurele insecte de pe pamant care produc hrana pentru oameni. Asadar, albinele sunt esentiale pentru derularea procesului natural, fiind responsabile de polenizarea majoritatii plantelor.

Poate ai fost intepat de o albina, si nu de putine ori ti-ai pus intrebarea daca insecta moarte dupa ce da acul. Raspunsul este scurt: da, unele mor.

Procesul de a intepa si de a muri este valabil doar in anumite cazuri de specii de albine, nu si in cazul viespilor. Iata cum functioneaza: in momentul in care o albine te inteapa, acul cu care inteapa se infinge in piele asemeni unui tirbuson. Albina este prea slabita ca sa mai traga acul inapoi, iar cand o face exista sansa de a-si trage si abdomenul inafara. Interesant, daca albina da acul unui animal sau unei insecte cu pielea mult mai subtire decat a oamenilor, reuseste sa se traga cu usurinta fara sa moara. Cu toate acestea, regina albinelor nu seamana deloc cu albinele, deoarece nu dispune de “carlige” in aparatul cu care inteapa.

Atunci cand albina inteapa, o face numai ca sa se apere si sa-si apere familia amenintata. Dupa ce da acul, albina moare. Nu mai poate scoate acul, care se blocheaza in pielea celui intepat, impreuna cu punga de venin.

Alte curiozitati despre albine:

Albinele au peste 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simtul mirosului este extrem de dezvoltat avand rol atat in descoperirea surselor de hrana, cat si in comunicare sociala.  O albina poate sti de la cativa metri distanta daca o floare mai are nectar si polen. Pentru a produce un borcan de miere o albina ar trebui sa parcurga 144 000 de km, de 3 ori circumferinta Pamantului la Ecuator, insa din pacate nu traieste atat de mult.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *