Toate religiile lumii au diferite simboluri si diferite simboluri, fiecare dintre ele fiind deosebite si unice prin felul lor de a fi. Oricum ar fi, orice simbol, indiferent al carei religie apartine are rolul de a intari si de a transmite convingerile si principiile, intelepciunea si invatamintele spirituale.  Exista foarte multe simboluri care sunt imprumutate din diferite credinte pagane sau di ritualuri extrem de vechi care au aparut in urma cu foarte multa vreme.

Cercetatorii au demonstra ca exista mai mult de 400 de tipuri de cruci. Ei bine, crucea este un simbol religios care se gaseste in foarte multe forme si in cat mai multe semnificatii. Atunci cand vorbim despre cruci se pare ca s-au descoperit mai mult de 400 de tipuri, unele dintre cele ami raspandite sunt tocmai crucile din mitologia greaca, cruce care are bratele egale. Sigur ca exista si cruce in forma de X sau cruce de Malta care are extremitatile bratelor foarte late.

Crucea are diferite simbolizari, toate fiind foarte importante. Cel mai important simbol al crestinismului este crucea, aceasta reprezentand patimile si sacrificiului Domnului. De asemenea, crucea are diferite origini stravechi si este folosita de foarte multe secole atunci cand amintim nasterea lui Hristos. Nu se cunoaste inca care este originea acestor simboluri insa este asociata cu puterea divina. De asemenea, crucea era folosita de catre amborigenii din Africa de Sud si de popoarele antice din Peru.

In urma cu foarte multa vreme crucea era considerata cea care reprezenta fortele contrare din univers, puterea soarelui , dar si cele 4 puncte cardinale. Se pare ca primii crestini nu au folosit crucea ca un simbol al credintei ci pestele deoarece pronuntarea acestui cuvant era similara cu numele lui Iisus. Asa se face ca pestele este semnul de recunoastere pana cand este inlocuit de catre cruce si introdusa in biserica.

Bedernita este un vemant liturgic si poate avea origini imprumutate din arsenalul militar. Astfel, bedernitele pot fi considerate aparatoare pentru picioare si pot fi elemente din armura soldatilor pentru a apara picioarele de ranile de sabie. Gasiti bedernite online.

Bedernita face parte din vemintele bisericesti pe care le poarta episcopul. Aceasta bedernita se acorda la fel ca o distinctie speciala pentru preoti, in urma unei slujiri indelungate sau a unor merite deosebite. De asemenea, bedernita se acorda preotului o data cu hirotensia de duhovnic sau cu rangul de iconom. Practica ruseasca obisnuieste sa acorde preotilor rangul de iconom si protopopilor pe durata mandatului lor sau in mod permanent.

Svastica, crucea care are bratele indoite a devenit in timp simbolul fascismului, pierzandu-si adevaratul sens. Acesta este unul dintre cele mai vechi simboluri religioase ale lumii si este asociata de catre popoarele antice cu soarele, cu divinitatea.

In originile si religiile de tip oriental acesta este un semn aducator de noroc, in timp ce credinta romaneasca era desenata pe ouale icondeiate cu mult timp inainte sa apara fascismul.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *