Pamantul va fi lovit vineri de doua furtuni magnetice solare, iar oamenii de stiinta avertizeaza asupra posibilelor probleme cu comunicatiile prin satelit, semnalul GPS si liniile de inalta tensiune.

Luate separat, cele doua furtuni, numite de specialisti ejectii de masa coronala, nu prezinta niciun pericol, dar aparitia lor neobisnuita, una dupa alta, la mica distanta in timp si faptul ca se indreapta direct spre Terra i-au facut pe specialistii de la centrul de predictie a vremii spatiale din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite sa emita o alerta.

Prima furtuna, care s-a produs luni seara intr-o regiune a Soarelui cu puternice tulburari ale campului magnetic, a atins Terra in noaptea de joi spre vineri, potrivit expertului NOAA Thomas Berger.

Aceeasi regiune solara a dat nastere unei a doua furtuni, mult mai puternice. Fenomenul a avut loc miercuri, la ora 18.45 (ora Romaniei, n.r.). „Nu ne asteptam la un impact inimaginabil al acestor furtuni asupra infrastructurilor terestre, dar urmarim aceste fenomene indeaproape”, a mai spus Berger.

Soarele se afla an prezent la momentul de maxim al ciclului sau de 11 ani, desi, per total, nivelul de activitate solara este mai scazut fata de un moment de maxim tipic al acestui ciclu.

Furtuni de intensitatea celor doua care afecteaza Terra vineri lovesc planeta de 100-200 de ori intr-un ciclu solar, spun expertii.

„Ce este unic la acest eveniment este ca avem doua furtuni succesive, la mica distanta una de alta, iar cele doua fenomene pot interactiona unul cu celalalt pe drumul catre Terra, pe orbita Pamantului sau dincolo de planeta noastra. Nu stim inca unde vor interactiona”, a explicat Thomas Berger.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *