Elemente care impiedica comunicarea la locul de munca

bariere de comunicare

Sunt o multime de elemente care impiedica comunicarea la locul de munca, iar printre acestea se enumera si personalitatea diferita a fiecarui participant la comunicare, limba in care se comunica, gradul de diferentiere, varierele de canale, bariere culturale si implicit bariere lingvistice.

Barierele de canal

Procesul de comunicare se intampla printr-un canal sau mediu de comunicare. rt putea fi cuvantul gurii, telefoanele mobile, cuvintele scrise, mailurile, faxurile sau prin alte tipuri de canale. Cat de multe medii de transmitere ale mesajelor sunt, atatea tipuri de comunicari pot aparea. Ar putea fi perturbari in tonul telefonului mobil sau in transmiterea mesajului prin scris, in email, si in consecinta, mesajul poate fi interpretat gresit. Persoana care primeste mesajul poate filtra mesajul, lasand anumite indicii ca a inteles mesajul, insa ar putea la fel de bine sa nu prinda sensul mesajului.

O multime de abilitati de ascultare pot fi eficiente in receptarea unui mesaj, dar care poate fi inteles gresit. Toate aceste elemente conduc la un singur lucru, ca mesajul final a ajuns distorsionat si ca el in sine devine un obstacol major in comunicare.

Barierele culturale

Cultura este orice element care poate fi influentat, iar odata cu globalizarea, nu este nimic mai modern decat sa fii intr-o diversitate culturala la locul de munca. In timp ce comunicarea inter-culturala este ceva bun pentru societate, tot ea poate conduce la transmiterea si receptarea gresita a mesajului si implicit la crearea de bariere de comunicare. Mai multi factori, cum ar fi religia, limbajul corpului, spatiul personal, statutul si ierarhia sunt influentate de cultura. Aceste influente pot conduce la ceea ce inseamna probleme de comunicare pe mai multe fronturi.

Diferentele de comunicare pot avea si remedii, atat timp cat locul de munca impune respectarea limbajului propriu al cuvintelor si implicit exprimarea libera a ideilor, intr-o maniera accesibila si facila. Desigur, unele sedinte sau intrevederi de afaceri implica exemplificare si un proces mai dezvoltat de enuntare al mesajului.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *