Toata lumea devine nelinistita din cand in cand atunci cand vine vorba de a vorbi in public sau de a merge la un interviu pentru un loc de munca. Anxietatea poate da nastere unor obiceiuri, cum ar fi rosul unghiilor sau datul din picioare. Insa de unde provine anxietatea? Potrivit unui studiu recent, functia creierului care declanseaza sentimentul de anxietate si depresie este mostenita genetic.
Numai in Statele Unite, anxietatea afecteaza peste 40% de adulti cu varste pe 18 ani, fiind cea mai raspandita boala psihica. Tulburarile de anxietate se pot dezvolta datorita unor factori genetici.
Cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison sunt de parere ca tulburarile de anxietate apar in cadrul membrilor familiei, avand o baza biologica asemeni alergiilor sau diabetului. De asemenea, factorii de stres au tendinta de a agrava starea de anxietate.
Este bine cunoscut faptul ca toti oamenii mostenesc anumite caracteristici fiziologice de la parinti cum ar fi, de exemplu, culoarea ochilor, culoarea parului, structura corporala sau alte trasaturi biologice. Acelasi lucru este valabil si pentru caracteristicile psihologice. Oamenii pot mosteni o predispozitie spre un comportament dezinhibat, trasaturi impulsive sau o afectivitate negativa.
De asemenea, este cunoscut faptul ca anxietate se invata in familie. Studiile care au evaluat membrii familiilor in care exista copii cu anxietate au demonstrat ca parintii si fratii acestora manifesta, de asemenea, un nivel crescut anxietate. In general, studiile au demonstrat ca nu exista indoieli in ceea ce priveste mostenirea genetica a trasaturilor de anxietate. Asadar, oamenii de stiinta estimeaza ca mai mult de 35% din influentele anxietatii generale sunt dobandite genetic. Cu alte cuvinte anxietate este 30% rezultatul factorilor genetici si 60% al experientelor de viata.
Ce se mosteneste mai exact?
Nu sunt mostenite doar anumite tipologii de anxietate, oamenii fiind predispusi la dezvoltarea anxietatii in diferite etape ale vietii. Exista doi factori care corespund acestor predispozitii: viteza de reactie a organismului nostru atunci cand este expus in fata unui pericol si nivelul general al starii emotionale.