Jocurile video, jocurile pe calculator si pe console sunt adesea blamate cum ca ar fi consumatoare de timp, ar provoca dependenta si ar putea afecta abilitatile de socializare ale celor care le practica. In special in randul copiilor si tinerilor nu sunt recomandate excesiv, pentru ca pot sa aduca o influenta negativa.
Cu toate acestea, dovada popularitatii jocurilor este vie: sunt practicate la nivel mondial. Poate ca gamingul are, intr-adevar, o serie de influente negative, insa partile pozitive nu pot fi ignorate. Sa trecem in revista cateva dintre acestea.
– Odata ce abordezi gamingul, incepi sa inveti mai multe si despre domeniul IT. Te familiarizezi si mai mult cu tehnologia, chiar daca nu te mai consideri a fi la varsta la care ai putea invata lucruri noi.
– Gamingul permite dezvoltarea abilitatilor de a gestiona mai bine resursele. Jucatorii invata sa se foloseasca intr-un mod eficient de toate resursele pe care le au la dispozitie, pentru a castiga si pentru a-si imbunatati experienta de gaming.
– Atunci cand incepi gamingul, ti se dezvolta o sete de cunoastere. Astfel iti doresti sa duci totul la un nivel superior si esti stimulat sa iti imbunatatesti de fiecare data abilitatile.
– Un alt aspect pozitiv legat de gaming este faptul ca incurajeaza interactiunile sociale intre persoane din diverse locuri ale lumii.
– Gamingul incurajeaza dezvoltarea interpretarii datelor prin procesul gandirii laterale. Toti cei care ajung pasionati de gaming concep modalitati si tutoriale prin care rezolva anumite aspecte legate de jocurile pe care le joaca.
– Gamingul te invata si istorie. Exista numeroase RPG-uri sau jocuri de tip shooter cu tematica istorica, care parcurg din perspectiva producatorilor anumite epoci. Informatiile prezentate pot fi insa de ajutor si pot imbunatati cultura generala.
– Inovatia este un alt cadou pe care il ofera gamingul, intrucat jucatorii sunt incurajati sa descopere noi modalitati prin care pot obtine succesul in misiunile pe care le intreprind.
– Nu in cele din urma, gamingul induce un spirit de competitie benefic. S-a observat de catre cercetatori faptul ca acei copii care isi dezvolta capacitatile in gaming ajung sa aiba si rezultate academice mai bune.
Toate aceste aspecte benefice ale gamingului nu trebuie insa sa te incurajeze sa devii dependent sau lenes. Dupa cum spuneam si la inceput, excesele nu sunt benefice. Asta nu inseamna inca ca uneori nu poti sa te si distrezi prin gaming, in timpul liber pe care il ai.