Oriunde ne uitam si daca privim in jur, vom intalni tot felul de reclame publicitare cu scopul de a promova o anumita firma. Unele firme de publicitate sau mai populare si altele mai putin populare. De exemplu, www.e-flyere.ro este o firma care produce flyere la preturi extrem de mici. Datorita calitatii acestora si a preturilor accesibile, e-flyere este una dintre cele mai frecvente optiuni ale oamenilor atunci cand vine vorba despre publicitate. De fapt, se pare ca flyerele sunt cele mai bune modalitati de promovare a unor servicii deoarece acestea nu au impacte negative asupra privitorilor.
Iata care sunt factorii de mass media care afecteaza tinerii si in ce fel sunt acestia afectati:
- In ziua de azi tinerii depind de mass media pentru informatii de tot felul: cele mai noi gadget-uri, ultimele tendinte in moda, cea mai recenta masina scoasa pe piata pe care si-ar putea permite parintii sa le-o cumpere, cele mai bune locuri unde se poate manca, sau ce mai face artistul sau vedeta preferata. Efectul mediatic asupra adolescentilor se face puternic simtit, aproape ca le controleaza mintile ca si o telecomanda. Desi are si aspecte pozitive cat si negative, problema trebuie abordata cu foarte multa grija.
- Studiile arata ca unele grupuri de adolescenti tint sa aiba un comportament violent datorita influentei mediatice, prezentata in cadrul diverselor categorii precum victime abuzate sexual, probleme familiale (certuri, divorturi), minoritati, cei cu probleme de instabilitate mentala – categorii cu care uneori acestia se asociaza.
- Privitul prea mult la televizor indeparteaza copiii si tinerii de la temele pentru acasa si treburile casnice, si fara o supraveghere atenta, scenele sexuale, actele de violenta si alte aspecte prezentate intr-o imagine ostila au un impact negativ asupra lor. Copiii si adolescentii care petrec mult timp in fata televizorului prezinta un risc mai mare de obezitate, urmare a inactivitatii pe aceasta perioada.
- Filmele si publicitatea propaga de multe ori ideea ca un comportament negativ este „cool”, de exemplu fumatul de la o varsta de 14-15 ani, influenta venind si din partea filmelor explicite cat si a videoclipurilor si emisiunilor televizate.
- Reclamele urmarite inoculeaza idei in mintea tinerilor si adolescentilor cu privire la ce ar trebui sa cumpere si sa foloseasca, idei de multe ori contrare cu ceea ce au de fapt nevoie. Se creaza o imagine superficiala pe care acestia o iau de buna si ajung sa o considere un obiectiv de urmat.
- Sunt si parti pozitive, studiile arata ca prezenta unui computer in camera copilului/adolescentului a ajutat la dezvoltarea sa academica, intrucat internetul i-a servit la dobandirea de noi cunostinte si l-a ajutat la intocmirea proiectelor si temelor pentru acasa.
- Televizorul poate fi o unealta educationala daca este utilizat corect si sub supraveghere parentala. Emisiunile educationale pot fi de un real ajutor atat pentru cei mici cat si pentru parinti.
- Mass-media este privita ca o arma, dar este doar un prag de trecut, adolescentii si copiii trebuie sa fie consiliati de parinti si sa discute cu acestia in momentul in care apar diverse probleme, pentru a nu ajunge ca la maturitate sa devina indivizi depresivi, obsedati de o anume idee, cu probleme comportamentale, de aceea e foarte importanta mentinerea unei puternice legaturi intre cele doua parti