Temperaturi medii lunare mai mari de 30oC se inregistreaza in nordul Mexicului, Podisul Marelui Bazin, nordul Africii, Asia de Sud-Vest, Tibet, China. In Iran si Afganistan, temperaturile medii sunt de peste 36oC. Zona cea mai calda se situeaza in centrul Saharei, unde se depasesc 40oC. Oceanele sunt mai reci, in special in dreptul coastelor Californiei si intre Spania si Mauritania, unde sunt prezenti curentii reci.
In zona ecuatoriala, temperaturile medii sunt in jur de 24oC. Emisfera sudica, oceanica, are temperaturi moderate specifice iernii australe. Izoterma de 0oC trece prin Tara de Foc, Tasmania si insula sudica a Noii Zeelande. Tarmurile Antarctidei sunt delimitate de izotermele de – 150C si – 20oC, in timp ce in aria centrala, temperaturile medii ale lunii iulie coboara la – 50oC ÷ – 70oC.
Dupa temperaturile medii anuale, emisfera nordica este mai calda decat cea sudica, datorita unor veri mult mai calde, produse de incalzirea accentuata a marilor suprafete de uscat. Marile si oceanele sudice impun pentru aceasta emisfera o distributie termica conforma latitudinii, iar diferentieri termice mai mari se creeaza doar in zonele marilor curenti oceanici, reci sau calzi. Ecuatorul termic are temperatura medie de 26,2oC. El trece prin Pacific, pe la sud de ecuatorul geografic, apoi prin sudul Peninsulei California, America Centrala, tarmul Americii de Sud de la Marea Caraibilor, urmand tarmul Braziliei pana la Capul Recife, de unde traverseaza Oceanul Atlantic pana la Insulele Capului Verde, trece prin centrul Saharei, centrul Sudanului, tarmul Marii Rosii panã la Capul Guardafui, de unde traverseaza Oceanul Indian pana in sudul Indiei, de aici prin sudul Golfului Bengal, pana la Peninsula Malacca, Insula Sarawak, ecuatorul geografic, apoi la sud de acesta.
In emisfera nordica, pana la paralela de 45o uscatul este mai cald decat marea, iar la nord de aceasta paralela, marile sunt mai calde decat uscatul. Izoterma de 20oC urmeaza in general paralela de 30o, delimitand zona calda, in timp ce in emisfera sudica, izoterma de 20o se apropie mult de Ecuator, pe tarmurile apusene ale continentelor, in Ecuador si in Namibia. In emisfera sudica, izoterma de 0oC este situata pe paralela de 60o, delimitand zona subpolara. In emisfera nordica, aceasta izoterma coboara in in Canada, urcand apoi la 70o in dreptul curentului Golfului, coborand la latitudinea de 50o, in Siberia Orientala. Izoterma de 0oC coboara spre latitudini scazute, pe tarmurile rasaritene si urca spre poli, pe cele apusene.