In zilele noastre, fumatul este considerat o obisnuinta daunatoare, dar la moda. Fie ca esti femeie sau barbat, tanar sau batran, cu siguranta ai fost curios macar o data sa fumezi o tigara. De multe ori, insa, o tigara este exact lucrul care ne determina sa o fumam si pe urmatoarea si urmatoarea.

Efectele tutunului supra sănătății sunt variate, in functie de felul in care acesta este consumat (fumat, aspirat sau mestecat), precum și de cantitățile utilizate. Principalul efect al consumului de tutun prin fumat este si va ramane cancerul la plamani, dar si bolile cardiovasculare, care se numara printre principalele riscuri la care se supune un fumator.

Statistic vorbind, studiile arata ca in tarile in curs de dezvoltare, 26% din decesele barbatilor si 6% din decesele femeilor au ca principal motiv fumatul. De asemenea, un alt aspect ce trebuie cunoscut este ca fumatorii traiesc cu 2,5 pana la 10 ani mai putin decat nefumatorii. Se estimeaza ca mai mult de jumatate din barbatii care fumeaza vor muri din cauza unei boli provocate de fumat.

In America, bolile cauzate de consumul de tutun omoara aproximativ 438.000 de oameni anual si 1.205 pe zi, ceea ce face sa fie cel mai periculos motiv de deces din Statele Unite. Riscul cel mai mare al consumului de tutun il prezinta lezarea sistemului cardiovascular, mai precis fumatul este unul dintre cei mai periculosi factori de declanșare al infarctului miocardic (atacul de cord), boli ale sistemului cardiovascular ori cancer la laringe sau cavitatea bucala.

În prezent, dintre oamenii care au fumat la un moment dat orice formă de tutun, aproape unul din zece va suferi de cancer la plămâni. Unul din șase oameni care fumează tutun în mod constant, se va îmbolnăvi de cancer la plămâni. Prin comparație, pentru nefumători, doar unul din 75 oameni se va îmbolnăvi de cancer la plămâni.

De asemenea, aparitia impotentei este cu aproape 85 la sută mai mare la fumători decât la nefumători, fiind o cauză majoră pentru problemele cu erecția. Fumatul cauzează impotența pentru că duce la ingustarea arterelor sanguine.

Asadar, fiti atenti la ce riscuri va expuneti in momentul in care consumati tutun!

 

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *